I dok je za jedne kupovina automobila zabavno i uzbudljivo iskustvo, nekim ljudima je taj proces  izuzetno stresna situacija. No činjenica je da kupnja novog ili rabljenog automobila za većinu od nas predstavlja drugu najveću financijsku transakciju koju ćemo učiniti u životu. Zato je prije kupovine, neovisno kupujete li rabljeni ili novi automobil potrebno detaljno se informirati i pripremiti kako biste donijeli za vas najbolju odluku.

 Činjenica jest da novi automobil u prve dvije godine izgubi od 35 do 40 posto svoje početne vrijednosti. Zato je u nekim slučajevima financijski puno isplativija odluka kupiti rabljeni automobil za desetak tisuća eura nego neki novi automobil niže klase.

 Ako spadate u skupinu kupaca koji se odlučuju na kupnju polovnog auta jer ih smatraju isplativijima, sigurno vas zanima gdje je najbolje kupiti rabljeni auto, na što treba paziti pri kupovini rabljenog auta te koji su dobri savjeti za kupovinu rabljenog auta.

 O tome pročitajte u nastavku teksta.

 

Gdje kupiti rabljeni auto?

 

Kod kupnje rabljenog automobila imate dvije opcije, kupnju u salonu automobila ili kupnju kod privatnog prodavatelja. I jedna I druga opcija imaju svoje prednosti i nedostatke.

Kupnjom kod privatnog prodavatelja možda uspijete postići malo nižu cijenu nego u salonu, ako se znate cjenkati, ali također i postoji opasnost kupnje “mačka u vreći”, pogotovo ako ne posjedujete barem osnovno znanje o automobilima i stvarima koje obavezno morate detaljno pregledati prije kupovine.

Saloni automobila s druge strane moraju držati do svoje reputacije, stoga kvalitetni auto saloni automobile prije prodaje detaljno pregledavaju, servisiraju i popravljaju sve stavke kojima je potreban popravak. Još jedna velika prednost kupovine u salonu jest garancija koju vrlo često možete ostvariti uz kupnju automobila što vam daje jednu dodatnu sigurnost.

Način financiranja još je jedna od prednost kupnje automobila u salonu gdje često možete ostvariti bolje uvjete nego prilikom kupnje kod privatnog prodavatelja gdje će vam u većini slučajeva biti potrebna gotovina.

Dio procesa kupnje automobila jest i rješavanje papirologije. Ako kupujete automobil u salonu, taj proces za vas će riješiti profesionalni prodavači koji se time bave svaki dan te proces i potrebnu papirologiju poznaju u detalje.

Ako kupujete privatno, rješavanje papirologije ostaje na vama.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim rabljenim automobilima marke Citroen, pogledajte našu široku ponudu rabljenih automobila.

 

 

Na što treba paziti pri kupovini rabljenog auta?

Prilikom kupnje polovnog automobila obavezno detaljno provjerite tehničko stanje automobila. Tako ćete izbjeći neugodna iznenađenja i skupe popravke koji bi vas u protivnom mogli zadesiti u budućnosti.

Detaljno provjerite:

 •     Kočioni sustav
 •     Ispušni sustav
 •     Stanje i rad upravljača
 •     Sustav hlađenja
 •     Stanje guma
 •     Stanje ovjesa
 •     Servisnu knjigu i stanje motora
 •     Stanje i ispravnost klima uređaja

Ako ne znate napraviti pregled sami, ili nemate prijatelja koji to može učiniti za vas, preporučljivo je automobil odvesti na pregled u pouzdani servis te auto detaljnije pregledati spajanjem na dijagnostički uređaj.

 

 

Savjeti za kupovinu rabljenog auta

Iako se na tržištu danas može pronaći kvalitetnih rabljenih automobila, kupovina rabljenog vozila uvijek sa sobom nosi određeni rizik.

Kako biste izbjegli loše primjerke, obratite pažnju na neke od ovih “savjeta” koje je preporučljivo pratiti prilikom kupovine rabljenog auta.

 1. Detaljno se informirajte o cijenama na tržištu

Ne nasjedajte na preniske cijene vozila. Ovo se pogotovo odnosi na slučaj kad kupujete od privatnih prodavatelja.

 1. Odredite za što vam treba automobil i kakav tip automobila

Napravite istraživanje unaprijed i informirajte se o tipovima automobila koji najbolje odgovaraju vašim potrebama. Saznajte kolika im je potrošnja i cijena redovitih servisa kako biste preciznije mogli utvrditi svoj budžet i planirati buduće troškove.

 1. Provjerite podatke o stvarnoj kilometraži vozila

Skidanje kilometara s brojčanika nije nova stvar. Kako biste izbjegli ovakve prevare, zahtijevajte dokumente s posljednjeg tehničkog pregleda i utvrdite stvarnu kilometražu vozila.

 1. Prepoznajte znakove da je automobil bio u prometnoj nesreći

Ako je rabljeni automobil na novo lakiran ili na njemu primjećujete veće limarijske popravke, vjerojatnost je da je taj automobil bio u prometnoj nesreći.

 1. Uvijek zahtijevajte probnu vožnju

Obavezno se provozajte u automobilu barem pola sata kako biste uočili kvarove ili oštećenja koja je prodavač prešutio.

 1. Detaljno pregledajte papire vozila

Prije i nakon kupovine obavite detaljan pregled papira vozila kako biste se uvjerili da je sve u redu i tako izbjegli probleme kasnije.

 

Rabljeni automobili Zagreb

Ako tražite kvalitetnu ponudu rabljenih vozila u Zagrebu, posjetite nas u CiB Commerce-u. Uz ponudu novih i rabljenih Citroen vozila, nudimo i usluge servisa Citroen vozila i vozila ostalih proizvođača, a kvalitetnu uslugu potvrđuje i činjenica da smo 5 godina dobitnik nagrade za najkvalitetniji prodajno servisni  centar u mreži Citroen Hrvatska.