Ako tražite najbolje gradsko vozilo marke Citroen najvjerojatnije vas zanima vozilo koje će zbog svoje veličine i agilnosti biti sposobno s lakoćom se kretati kroz gradske gužve, uske prolaze i tijesna parkirališta.

Pored odlične upravljivosti, najbolja gradska vozila krase i odlične karakteristike u pogledu ekonomičnosti, nižih troškova održavanja i registracije, ali nikako ne smijemo izostaviti i razine udobnosti i komfora koje su itekako potrebne.

Više o tome koje je najbolje Citroen gradsko vozilo pročitajte u nastavku teksta.

 

Što su to gradski automobili?

Automobil za grad ili gradski automobil najčešće je vozilo niže klase i dimenzija s trojim ili petorim vratima. Obično su gradska vozila po svojim dimenzijama manja od automobila srednje ili kompaktne klase, a glavna namjena im je kako i samo ime govori vožnja po gradovima.

Pojam gradski automobil relativno je nov i nastao je početkom 80-ih godina, a opisuje kategoriju vozila koja su po svojim voznim karakteristikama i dimenzijama savršena za kretanje po gustom prometu kakav najčešće možemo doživjeti u velikim i prenapučenim gradovima.

Za razliku od drugih tipova automobila, gradski automobili dizajnirani su upravo kako bi bili sposobni za lako kretanje i manevriranje u uskim prostorima poput parkirališta i garaža.

Također, automobil za grad je zbog svoje klase i dimenzija jeftiniji za registraciju, potrošnja goriva je niža te su jednostavniji i ekonomičniji za održavanje i servisiranje.

 

Citroen C3

Citroen C3 najprodavaniji je Citroenov urbani model koji se na prvi pogled ističe po svom karakterističnom i odvažnom dizajnu.

 Dužina Citroena C3 manja je od 4 metra što ga čini izuzetno agilnim za kretanje po gradskom prometu, a unutrašnjost može bez problema primiti 5 putnika uz maksimalnu udobnost.

C3 na izbor stavlja čak 97 opcija za personalizaciju vanjskog izgleda, a visoku razinu udobnosti osigurava Advanced Comfort tehnologija sjedišta te karakteristično za Citroen udoban ovjes koji vožnju po gradu čini pravim užitkom.

Unutrašnjost vozila je prostrana, udobna i praktična što se očituje u dimenzijama prtljažnika obujma 300 litara koji se spuštanjem stražnjih sjedala povećava na 922 litre.

Ono što ga čini jednim od najboljih Citroen gradskih vozila su vrlo efikasni, štedljivi i kvalitetni benzinski PureTech i dizelski BlueHDi motori najnovije generacije dostupni s ručnim i automatskim mjenjačem te Start&Stop tehnologijom.

Visoka razina sigurnosti putnika osigurana je s čak 11 modernih sustava za pomoć u vožnji koji uključuju:

 

 •     Pomoć pri parkiranju
 •     Active safety brake
 •     Pomoć pri kretanju na uzbrdici
 •     Sustav upozorenja na nepažnju vozača
 •     Sustav pomoći pri zadržavanju vozila unutar vozne trake
 •     Upozorenje na opasnost od sudara
 •     Kamera za vožnju unatrag
 •     Coffee break alert
 •     Automatsko prebacivanje između dugih i kratkih svjetala
 •     Prošireno prepoznavanje prometnih znakova
 •     Sustav za nadzor mrtvog kuta

Pročitaj više o modelu Citroen C3

Koji je najbolji motor za gradski automobil?

Odlučili ste se za kupovinu gradskog automobila, ali niste sigurni koju vrstu motora odabrati?

Danas na izbor imate nekoliko vrsta motora – dizelski, benzinski, električni, vozilo pokretano na LPG ili hibridno vozilo. Koju vrstu motora ćete odabrati ovisit će najviše o vašim potrebama i o tome koliko često i dugo ćete putovati.

Ako ne prelazite puno kilometara, benzinski motori su odličan izbor. Najveća prednost vozila koja se pokreću na LPG je cijena plina, ali takva vozila najčešće troše više od benzinaca i razvijaju mnogo manje energije.

Dizelski motori odlični su ako s automobilom namjeravate prelaziti puno kilometara jer su od 25%-30% ekonomičniji u pogledu potrošnje goriva, ali cijena im je u startu malo viša u usporedbi s benzincima.

Električni automobili zahtijevaju manje održavanja i servisiranja, tihi su i ekološki prihvatljiviji, ali nedostaci su dugo vrijeme punjenja baterije, viša cijena i manji domet u broju kilometara nego kod konkurencije.